Ο επανασχεδιασμός των υδραυλικών έργων και η προσαρμογή των υπαρχόντων στις νέες κλιματολογικές συνθήκες είναι επιβεβλημένη, αλλά με κριτήριο να αποτελούν συνολική και όχι αποσπασματική παρέμβαση.

Τα ποτάμια μας δεν είναι καν οριοθετημένα και έτσι ούτε η κοίτη τους είναι καθορισμένη, ούτε τα πρανή τους. Η κατάθεση ενός ολιστικού σχεδίου που θα περιλαμβάνει την αντιπλημμυρική θωράκιση με την ανάπλαση των ποταμιών μας αποτελεί τη δική μας πρόταση. Η δημιουργία συνδυασμένων υποδομών αντιπλημμυρικής προστασίας, αναψυχής και αθλητισμού με τις απαραίτητες αναπλάσεις, ενσωματώνει μια ολοκληρωμένη προσέγγιση με πολλαπλές λειτουργίες σ’ ένα ενιαίο σύστημα. Έτσι με αφορμή αυτά προτείνονται:

Η τεχνητή τάφρος Τ2 (Γαβράς) καθώς και ο ποταμός Καράμπαλης σε συνδυασμό με τον ποταμό Καλέντζη δεν μπόρεσαν να απορροφήσουν ή/και να εκτονώσουν την τεράστια ποσότητα των νερών των δύο θεομηνιών με τις ονομασίες «Ιανός» και «Ντάνιελ». Είναι αναγκαίος ο σχεδιασμός και η εφαρμογή προγράμματος διαχείρισης υδάτων και αντιπλημμυρικής προστασίας για όλη τη Θεσσαλία, με γνώμονα τη διερεύνηση των αιτιών των καταστροφικών πλημμυρών πέραν της έντασης βροχής. Αυτό εντοπίζεται στην ορμή των νερών που λόγω της γεωμορφολογίας-η Θεσσαλία περιβάλλεται και από ψηλά βουνά-το πρόβλημα οξύνεται περισσότερο. Ένα δίκτυο μικρών φραγμάτων και μικρών λιμενοδεξαμενών για εκτόνωση των νερών και των χειμάρρων στις πλαγιές των βουνών ανάντη του κάμπου, ελαχιστοποιεί την ορμή των νερών. Παράλληλα στο κάμπο και κατά μήκος των βασικών ποταμών – παραποτάμων του Πηνειού δημιουργούνται ταμιευτήρες για εκτόνωση των νερών. Η αισθητική αναβάθμιση των ποταμών, οι ήπιες παρεμβάσεις οικολογικού χαρακτήρα, η λειτουργική σύνδεση των ποταμών με τις λιμενοδεξαμενές, οι αρδευτικές υποδομές για χρήση του νερού στη γεωργία, δημιουργούν ένα άλλο φυσικό οικοσύστημα στις πλαγιές και στον κάμπο που πέραν των άλλων αξιοποιείται και για την αναψυχή των κατοίκων.

Η ανάπλαση του παραποτάμιου τμήματος του Γαβρά από το ύψος της γέφυρας Παπαράντζα (Χίλια δέντρα) και μέχρι την γέφυρα Καράμπαλη, με την κατασκευή πεζοδρόμου και ποδηλατοδρόμου και με δεντροφύτευση στα εξωτερικά μέρη των αναχωμάτων, θα δημιουργούσε το μεγαλύτερο περιαστικό δάσος και θα έδινε ανάσα δροσιάς στην Καρδίτσα τους καυτούς καλοκαιρινούς μήνες. Κατά μήκος του πεζοδρόμου θα δημιουργηθούν ξύλινες εξέδρες, θέασης – ψαρέματος, καθώς και παγκάκια για ξεκούραση των περιπατητών. Σε ορισμένα χαρακτηριστικά μέρη θα κατασκευαστούν ξύλινες πεζογέφυρες για πρόσβαση και στην απέναντι όχθη. Η σύνδεση του αναχώματος του Γαβρά με το άλσος Παπαράντζας (χίλια δέντρα), με το Παλέρμο και το αθλητικό πάρκο δημιουργεί ένα συνεχές αναψυχής και άθλησης με διακριτικό φωτισμό. Επίσης η διαπλάτυνση της διατομής του Γαβρά σε συνδυασμό με το γεγονός ότι και τους καλοκαιρινούς μήνες έχει νερό (λόγω ποτισμάτων) από την λίμνη πλαστήρα, θα μπορούσε να συμβάλλει στο σχέδιο ανάπτυξης κωπηλατικού αθλητισμού στην πόλη μας. Προτείνεται επίσης, η δημιουργία υγροβιότοπων σε κατάλληλα σημεία. Η παρέμβαση αυτή θα προσδώσει μια ιδιαίτερη αισθητική, λειτουργική και τουριστική δυνατότητα στην περιοχή.

Τέλος, στο Νότιο-Ανατολικό άκρο της προτεινόμενης ανάπλασης του ποταμού Γαβρά υπάρχει ένα μνημείο νεότερης αρχιτεκτονικής και τεχνολογικής κατασκευής, που είναι η εγκαταλελειμμένη μεταλλική γέφυρα του Ο.Σ.Ε. και μπορεί να αναδειχθεί και να αξιοποιηθεί. Το τμήμα αυτό συμπεριλαμβανομένης και της γέφυρας, χρήζει ιδιαίτερης μελέτης. Φαίνεται ότι υπάρχουν πολλές δυνατότητες να αποτελέσει από μόνο του αξιόλογο σημείο της όλης ανάπλασης.

Είμαστε η μόνη αυτοδιοικητική παράταξη με γνώση και ρεαλιστικές θέσεις, για την Καρδίτσα του αύριο. Γιατί η αλλαγή μπορεί να ξεκινήσει μόνο από εμάς. Μαζί λοιπόν, κάνουμε την αλλαγή πράξη…

Ξυλομένος Κωνσταντίνος

Διπλ. Πολιτικός Μηχανικός Α.Π.Θ., MSc

Υποψ. Δημάρχος Καρδίτσας

Μετάβαση στο περιεχόμενο