του Ξυλομένου Κωνσταντίνου Διπλ. Πολιτικού Μηχανικού Α.Π.Θ., MSc – Αντιδημάρχου τεχνικών υπηρεσιών και πολεοδομίας-περιβάλλοντος Καρδίτσας
*Από την εισήγηση μου στη 17η Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καρδίτσας
Θα ήθελα αρχικά να κάνω μία σύντομη και όσο το δυνατόν περισσότερο περιεκτική αναφορά στο ιστορικό της παραχώρησης, ώστε να καταλήξουμε σήμερα στην παραλαβή από το Δημοτικό Συμβούλιο των πρακτικών για τον πανελλήνιο αρχιτεκτονικό διαγωνισμό ιδεών «Αρχιτεκτονική ανάπλαση και αξιοποίηση του περιβάλλοντος χώρου του πρώην στρατοπέδου Λουμάκη». Με την απόφαση Υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Γ47473/08 (ΦΕΚ 553/ΑΑΠ/9-12-2008) τροποποιήθηκε το ρυμοτομικό σχέδιο στην περιοχή του στρατοπέδου «Λουμάκη» που είναι χαρακτηρισμένο ως «Πάρκο- Άλσος».
Μετά από δαιδαλώδεις διαδικασίες και ανταλλαγή εγγράφων με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία και να περιέλθει στο Δήμο Καρδίτσας η έκταση που αντιστοιχεί σύμφωνα με την Πολεοδομική Μελέτη, απαιτήθηκε η σύνταξη Πράξης Εφαρμογής κατ’ ανάλογη εφαρμογή του άρθρου 12 του Ν. 1337/83. Η μελέτη πράξης εφαρμογής εγκρίθηκε με την απόφαση αριθ. 157/2013 του Δημοτικού Συμβουλίου Καρδίτσας και στάλθηκε με το αριθ. πρωτ. 5729/12/19-6-2013 έγγραφό στην ΥΑΜΣ, το οποίο απάντησε θετικά στις 20-8-2014. Στη συνέχεια, με την αρ.απόφασης 137/23-3-2016 απόφαση του Δ.Σ. εγκρίθηκε το σχέδιο σύμβασης μεταξύ Ταμείου Εθνικής Άμυνας (ΤΕΘΑ) και του Δήμου και στις 15-7-2016 υπογράφεται η σύμβαση παραχώρησης των στρατοπέδων «Λουμάκη και Κιούση».
Το έργο για την αρχιτεκτονική ανάπλαση και αξιοποίηση του περιβάλλοντος χώρου του πρώην στρατοπέδου Λουμάκητων περίπου 55 στρεμμάτων χαρακτηρίζεται ως αξιόλογο τεχνικό έργο καθώς έχει ευρύτερη αρχιτεκτονική,κοινωνική,πολεοδομική και περιβαλλοντική σημασία ενώ η λειτουργία του,η θέση του και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του έχουν επίδραση στο ευρύτερο δομημένο και φυσικό περιβάλλον.Ως εκ τούτου σύμφωνα και με την κείμενη νομοθεσία άρθρο 1 παρ. 2.α.1,2.β.1,2.γ.1 και 2.δ.1 Υ.Α. 26804/16-06-2011 Υ.ΠΕ.ΚΑ. (όπως τροποποιήθηκε με την Υ.Α. 22186/2012) απαιτούνταν η διεξαγωγή αρχιτεκτονικού διαγωνισμού ιδεών ενός σταδίου Το Δημοτικό Συμβούλιο έκανε αποδεκτή την πρόταση της Διεύθυνσης Τεχνικών υπηρεσιών του Δήμου Καρδίτσας, για την προκήρυξη του πανελλήνιου αρχιτεκτονικού διαγωνισμού ιδεών που αφορά το στρατόπεδο Λουμάκη. Ο κύριος σκοπός του πανελλήνιου αρχιτεκτονικού διαγωνισμού ήταν να συγκεντρωθούν ολοκληρωμένες αρχιτεκτονικές μελέτες που θα αφορούν την αξιοποίηση του περιβάλλοντος χώρου του στρατοπέδου και οι επικρατέστερες από αυτές, να αποτελέσουν τις κύριες κατευθύνσεις για την εφαρμογή και την υλοποίηση τους. Οι γενικές κατευθύνσεις των απαιτήσεων συμμετοχής στον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό είχαν ως κύριο στόχο τη δημιουργία ενός πόλου τοπικής και υπερτοπικής εμβέλειας με σημεία αναφοράς στον πολιτισμό , το πράσινο, τον αθλητισμό και την αναψυχή. Η δημιουργία ενός νέου «πνεύμονα» πρασίνου μετά το Παυσίλυπο στην πόλη μας με την επιλογή φυτών και δέντρων απόλυτα προσαρμοσμένων στα κλιματολογικά δεδομένα της περιοχής μας, αποτέλεσε βασική επιδίωξη του διαγωνισμού. Τέλος η διάσωση και η ανάδειξη των υφιστάμενων κτισμάτων του στρατοπέδου, ώστε με παρεμβάσεις να είναι αξιοποιήσιμα και λειτουργικά και να μπορούν να φιλοξενήσουν πολιτιστικές εκδηλώσεις.
Σύμφωνα με την αναλυτική διακήρυξη του διαγωνισμού, ο οποίος ξεκίνησε στις 22/12/2017 και ολοκληρώθηκε έξι μήνες μετά, συγκροτήθηκε η κριτική επιτροπή αποτελούμενη έναν κριτή “εκπροσωπικοτήτων”, τρεις αρχιτέκτονες από τον κατάλογο κριτών της παρ. 3 του άρθρου 12 της Υ.Α. 28604/2011 του ΥΠΕΚΑ (όπως τροποποιήθηκε με την Υ.Α. 22186/2012) που προκύπτουν από κλήρωση και τέλος ένας κριτής εκπρόσωπος της διοργανώτρια αρχής και ξεκίνησε τις συνεδριάσεις στις 18 Ιουλίου του τρέχοντος έτους. Οι συνεδριάσεις έλαβαν χώρα σε αίθουσα της Δημοτικής Πινακοθήκης Καρδίτσας, όπου τα πρακτικά των συνεδριάσεων καταγράφηκαν από την προϊσταμένη του τμήματος προγραμματισμού του Δήμου Καρδίτσας. Συνολικά κατατέθηκαν 22 πλήρεις και άρτιες μελετητικές προτάσεις, οι οποίες αξιολογήθηκαν από την επιτροπή και διαγωνίστηκαν για τα βραβεία. Τα βασικά κριτήρια αξιολόγησης των προτάσεων όπως αυτά περιγράφονται στην αναλυτική διακήρυξη και που η επιτροπή έλαβε σοβαρά υπόψη επιγραμματικά είναι : α) η αρχιτεκτονική σύλληψη και ιδέα, β) η περιβαλλοντική προσέγγιση, γ) η χωροθέτηση των λειτουργιών, δ) η τεχνική προσέγγιση και τέλος ε) η αειφορία της πρότασης δηλ η επιλογή ποιοτικών και με μικρό όσο το δυνατόν κόστος συντήρησης επιφανειών και υλικών, ρεαλιστικό κόστος έργου κτλ. Μετά από λεπτομερή και προσεκτική εξέταση των πινακίδων και των τευχών των μελετών η κριτική επιτροπή κατέγραψε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα κάθε μελέτης και ομόφωνα κατέληξε στη διάκριση των έξι μελετών που απάντησαν ολοκληρωμένα κατά την κρίση της στους στόχους του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού ιδεών και το επόμενο χρονικό διάστημα θα ανακοινώσει επίσηματα ονόματα των προς βράβευση και εξαγορά μελετών. Σ’ αυτό το σημείο θα ήθελα εκ μέρους της Δημοτικής αρχής να ευχαριστήσω θερμά τα μέλη της κριτικής επιτροπής και ιδιαίτερα τους υπαλλήλους του Δήμου Καρδίτσας που εργάστηκαν για την επιτυχή ολοκλήρωση του διαγωνισμού, όπως επίσης και τους μελετητές που λάβανε μέρος στο διαγωνισμό.